Beperking op diisocyanaten

afb_logos

Op 4 augustus 2020 is in het Publicatieblad van de Europese Unie een nieuwe beperking op diisocyanaten gepubliceerd. Deze verordening is gericht op overgevoeligheid van de luchtwegen en de huid die door diisocyanaten kan worden veroorzaakt, en vereist opleiding voordat relevante producten die diisocyanaten bevatten verwerkt mogen worden. Diisocyanaten komen vooral voor in PU lijmen, kitten en PUR.

Om ervoor te zorgen dat werknemers veilig met diisocyanaten kunnen blijven werken, zullen vanaf 24 augustus 2023, en vervolgens om de vijf jaar, nieuwe opleidingseisen verplicht worden voor professionele en industriële toepassers van producten met een totale concentratie monomeer-diisocyanaat van meer dan 0,1%.

Wat betekent deze beperking? Correcte etikettering van producten. Op producten die vanaf 24 februari 2022 in de handel worden gebracht, moet op het etiket een duidelijk zichtbare verwijzing naar de opleidingsvereiste zijn aangebracht.

Opleiding voor verwerkers Alle commerciële of industriële verwerkers van producten die diisocyanaten bevatten, moeten een toepassingsopleiding volgen en vervolgens een certificaat ontvangen dat verder gebruik toestaat. Op het platform kunnen industriële en professionele verwerkers een opleiding volgen via e-learning (zelfstudie).

Waar kan ik opleidingen volgen? Via deze site is een uitgebreid opleidingsprogramma te volgen om het veilige gebruik van diisocyanaten voor fabrikanten en professionele gebruikers te garanderen. De verstrekte opleiding is momenteel beschikbaar in vele EU-talen.

Glasstech biedt in samenwerking met DuPont de training gratis aan voor eindgebruikers. Vul de FEICA vouchercode FEICA_21_C10 in bij de betaalgegevens en de volledige korting wordt toegepast. Bent u een arbeider in de bouwsector, of een arbeider die lijmen en kitten toepast in industriële of niet-industriële omgevingen, dan is deze voucher voor u. Let op: de FEICA-tegoedboncode is alleen geldig voor het aangewezen trainingsmateriaal met betrekking tot PU-lijmen en afdichtingsmiddelen.

Volledig stappenplan hoe te registreren

Hieronder volgt een volledig stappenplan om u te registreren en de opleiding te volgen. Indien u problemen ondervindt kunt u via support.idloom.events contact opnemen met het supportteam.

Om te beginnen dient u de juiste opleiding te selecteren: Ga via deze link naar:

isopa-aisbl.idloom.events

Selecteer rechts bovenin de Nederlandse taal

In de rij afbeeldingen kies afbeelding: “Kleefstoffen en afdichtingsmiddelen”

afb1_kleefstoffen

Ver naar beneden scrollen en dan bij Beschikbare opleidingen; opleiding keuze ‘048 Professionele toepassing van kleef- en afdichtmiddelen/kleine verpakkingen bij omgevingstemperatuur

afb2_048

Klik op de groene knop ‘ registreren’

(een nieuwe webpagina opent zich) Indien nodig de Nederlandse taal selecteren rechts bovenin. Dan weer op de knop ‘registreren’ klikken. Heeft u al een idloom.passport van een eerdere opleiding, dan kun u inloggen.

Bent u nieuw dan op deze webpagina, dan de velden vullen met de gevraagde gegevens, incl. persoonlijk mailadres, bedrijfsnaam en BTW-nummer.

Ga akkoord met de voorwaarden en het privacy beleid, klik op 'volgende'

Bij afrekenen de kortingscode FEICA_21_C10 gebruiken, dan is deze opleiding gratis. (let op, dat geldt alleen voor de opleiding “048 kleef– en afdichtingsmiddelen”)

Dan krijgt u een mail, met de bevestiging van inschrijving. In deze mail verder naar beneden scrollen totdat u dit ziet:

afb3_ID

Klik op knop ‘Go to Passport’.

U moet een wachtwoord aanmaken en daarna kunt u inloggen met het mailadres en het wachtwoord. (tip: selecteer en kopieer het wachtwoord bij het aanmaken, zodat u het wachtwoord alleen maar hoeft te plakken bij het inloggen)

Dan komt u op deze site:

afb4

Bij ‘Mijn volgende trainingen’ staat de training. Deze kunt u op ieder moment starten en pauzeren.

Let op bij de quiz: soms zijn meerdere antwoorden goed en dient u deze allemaal te selecteren, anders wordt het antwoord fout gerekend.

De behaalde certificaten staan ook op deze pagina.


afb4
Overweegt u om autoruiten te gaan vervangen en heeft u ondersteuning of training nodig?
We komen graag bij u langs om u hierin te begeleiden.
info@glasstech.nl of +31 (0) 318 507 725